Skip to main content

De mooiste fietsroutes bevinden zich midden in het Groene Hart van Holland. Wij hebben de leukste routes geselecteerd die allemaal starten vanuit Gouda. Download de gekozen route en print deze uit. Zo kunt u de prachtige omgeving van Gouda en het Groene Hart op de fiets ontdekken.

fietsen groene hart

Fietsen langs de historische vaarwegen

Met deze fietsroute (49 km) maak je kennis met de historische vaarwegen, oud-Hollandse stadjes en het polderlandschap van de Krimpenerwaard. Ook ontdek je een deel van de Oude Hollandse Waterlinie, de oude verdedigingslijn die in vroeger tijden onder water werd gezet om Holland te beschermen tegen de vijand.

De route start in Gouda en neemt je mee langs de Hollandse IJssel en de Lek naar de stadjes Nieuwpoort en Schoonhoven. Via de Vlist en Haastrecht fiets je terug naar Gouda.

fietsarrangement

KoeKaasroute vanuit Gouda

Ontdek de Krimpenerwaard
Vlakbij, tussen Rotterdam en Gouda, ligt misschien wel het best bewaarde geheim van Nederland: de Krimpenerwaard. Een gebied met een ongekende charme en eigenheid, waar je heerlijk kunt onthaasten in een oase van rust en ruimte. De Krimpenerwaard is verrassend veelzijdig. Zo kun je genieten van het prachtige Hollandse veenweidelandschap, weidenatuur, diverse recreatiegebieden en natuurlijk sfeervolle dorpjes en historische stadjes. Je kunt er eindeloos fietsen, wandelen en varen.

KoeKaasRoute
Om je te helpen bij je ontdekkingstocht door dit gebied, hebben we de KoeKaasRoute voor je uitgezet. De route voert langs plekken waar het agrarisch verleden nog voelbaar is: langs oude boerderijen en over historische wegen van Rotterdam en Capelle aan den IJssel via de weilanden en (kaas)boerderijen in de Krimpenerwaard naar de mooie kaasstad Gouda en weer terug.

Genieten
Op de fiets geniet je van grazende koeien en weidevogels op de langgerekte weilanden met bloemrijke slootkanten, met in de verte een monumentale boerderij. Natuurliefhebbers en vogelaars kunnen op diverse punten op de route een stukje omrijden om een bezoekje te brengen aan de weidenatuur en de vele vogels die er te vinden zijn. De route gaat vanuit de historische stad Gouda langs dorpjes als Stolwijk en Ouderkerk aan den IJssel. Proef onderweg ook de gastvrijheid van de ondernemers: koop kaas, honing, eieren en andere producten bij de boer of maak kennis met de streekgerechten in een van de gezellige restaurantjes.

Startpunt
De route kun je starten vanuit Gouda maar is in principe op ieder punt te beginnen. Natuurlijk kun je ook een deel van de route fietsen. Met de afstandentabel in de legenda van de kaart kunt u zelf de lengte van uw fietstocht bepalen. Er is ook een leuke route terug via Krimpen aan den IJssel waar het Streekmuseum u meer vertelt over de historie van de regio. Vanuit Krimpen kunt u met uw fiets de Waterbus nemen en vliegensvlug weer terugvaren naar Rotterdam.

fiets huren gouda

BoerenKaas route

Wie aan Gouda denkt denkt aan KAAS! Maar waar komt de kaas vandaan en hoe wordt het gemaakt? Met de BoerenKaas route fiets je langs verschillende kaasboerderijen waar nog op authentieke wijze boerenkaas wordt gemaakt. En uiteraard mag je de kaas proeven en kopen in de boerderijwinkel.

Polderpassie route

Vanuit de winkel van Hoogeveen Fietsbeleving kun je de Polderpassie fietstocht starten. Met deze fietstocht leer je de omgeving van Gouda goed kennen. Van oorsprong is de omgeving een veenweidelandschap. De nabij gelegen Reeuwijkse Plassen zijn ontstaan door turfwinning. De plas Broekvelden/Vettenbroek is zo diep geworden door zandwinning voor de A12. In de jaren 70 is het bosgebied Reeuwijkse Hout gevormd.

Slagenlandschap
In de regio zijn langgerekte percelen met sloten lijnvormig aangelegd. Dit zogenaamde slagenlandschap is eeuwenoud en voor de landbouw zo ontgonnen. Het patroon is ook zichtbaar op de kaart. Het gebied wordt gekenmerkt door prachtige vergezichten, beschermde natuur, wandel- en fietspaden en veel watersport.

Rondom de Reeuwijkse Plassen

Vanuit de winkel van Hoogeveen Fietsbeleving fiets je binnen een aantal minuten over een prachtige fietsroute langs de Reeuwijkse Plassen. Hier ontdek je de geweldige natuur die dit plassengebied te bieden heeft Maar u fietst ook langs cultuurhistorische iconen.

Zo komt u langs Fort Wierickerschans in Bodegraven en ontdek je ondertussen uitgestrekte groene weilanden van de polder. Na de fietstocht kun je van de mooie binnenstad van Gouda genieten, met het stadhuis en de langste kerk van Nederland, de st. Janskerk.